روز کتاب و کتاب خوانی ؛ یک روز معنادار

یک روز معنادار دیگر برای ما در بانک کتاب بهار، روز کتاب و کتاب خوانی است. تاریخچه نامگذاری روز 24 ابان به روز کتاب و کتاب خوانی به سال 1372 شمسی بر می گردد. خود این روز نیز در هفته کتاب واقع شده است. نخستین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران بین روزهای چهارم تا دهم دی ماه سال 1372 شمسی برگزار شد. این هفته کار خود را با پیام رهبر معظم انقلاب آغاز کرد. در این هفته همه استان های کشور نمایشگاه هایی برای عرضه و آشنایی اقشار مختلف مردم با کتاب و کتاب خوانی برگزار می کنند.
کتاب و نقش پر رنگ آن در انتقال علوم
ما در بانک کتاب بهار همواره می کوشیم به اهمیت کتاب و جنبه های گوناگون آن بپردازیم. به همین دلیل هم در این بخش از بررسی جایگاه کتاب به موضوع انتقال دانش می پردازیم. باید اعتراف کنیم که كتاب برترین دستاورد تمدن انسانی است. در حقیقت کتاب و انسان با همدیگر یک رابطه پویا و دیالکتیک دارند. هم انسان با خلاقیت های بی حد و حصر خود کتاب را می آفریند و هم کتاب در آفرینش خلاقیت های نوین انسانی، در واقع انسانی نو می آفریند. کتاب در عین حال انبار حافظه جمعی نیز هست. هر آنچه انسان به مدد لحظات متعالی الهام و اندیشه ورزی به دست می آورد در حافظه جمعی وی گرد آورده می شود.
ما در بانک کتاب بهار عقیده داریم که کتاب به نوعی تجسم این حافظه جمعی است. همه فرزانگان جهان به ضرورت پیدایش نوشتارها و آثار مکتوب اذعان داشته و به آن توصیه می کنند. این کار هم گذشته را پاس می دارد و هم در پرتو این پاسداشت، راه آینده را روشن می کند.
بانک کتاب بهار و ارزش بی بدیل کتاب خوانی
ما در بانک کتاب بهار یک اصل بنیادین داریم. این اصل می گوید که بهترین همنشین انسان کتاب است. کدام دوست به اندازه کتاب به گسترش افق های دانش ما علاقمند است؟ دوستی که هر گاه به سویش بازگردیم، در او آرامش و حکمت را دست در دست هم می یابیم؟ کتاب هم به ما آرامش می بخشد و هم در آرامش به ما دانش می آموزاند. خواندن کتاب گفتگوی پرشوری با دانش است.
در حقیقت ما در بانک کتاب بهار عمیقا ایمان داریم که کتاب نوری است که به درون تاریکی جهل و نادانی تابانده می شود. در جامعه ای که ارزش ها با یورش شبهه ها آسیب می بینند یا تهدید می شوند، بهترین دفاع از آنها، کتاب و کتاب خوانی است. مطالعه پادزهر هر نوع ارتجاعی است و ذهن را از بند شبهه ها نجات می دهد. کتابخانه مانند آرمانشهری است که در آن همه اندیشمندان گذشته گرد آمده اند تا به پرسش های ما پاسخ دهند.
بانک کتاب بهار و آثار ماندگار : یک کتاب چگونه جاودانه می شود؟
ما در بانک کتاب بهار همواره با این پرسش درگیریم که راز مانایی یک کتاب چیست؟ یک کتاب چگونه مرزهای محدود کننده زمان را می شکند و خود را از بند زمانه تاریخی خود رها می کند؟ راز ماندگاری کتاب ها در چیست؟ چگونه یک کتاب نسل به نسل زنده می ماند و کتاب های هم عصرش در فراموشی فرو می روند و می میرند؟ در بررسی و مقایسه کتاب ها به یک نتیجه مهم می رسیم. کتاب ماندگار و مانا کتابی است که به یک مسئله بنیادین پاسخی متقاعد کننده بدهد. منظور از پاسخ در اینجا در گسترده ترین مفهوم آن است. پاسخی متین، استوار و زیبا به یک نیاز، یک اولویت و یک پرسش و دغدغه، یک کتاب خوب را از دیگر کتاب ها متمایز می کند. البته مجموعه بانک کتاب بهار به خوبی می داند که راز ماندگاری یک کتاب خوب تک عاملی نیست. مجموعه ای از آنچه گفتیم سنگ بنای ماندگاری کتاب ها است.
دیدگاهها