بیشتر ما (حتی ما که در بانک کتاب بهار مشغولیم!) دوست داریم که درهای فلسفه را بگشاییم و به درون قلعه استوار آن قدم بگذاریم. در ذهن بیشتر ما فلسفه در واقع به یک دژ می ماند که درهای بزرگ و آهنینی دارد. بله درها و نه یک در! در واقع این دژ و قلعه به نظر مجموعه به هم پیوسته ای از درها است که محتویات درون قلعه را از چشم ما پنهان نگاه می دارد. آنچه در دانشکده های فلسفه نیز ارائه می شود، ما را در این پندار ثابت قدم تر می کند! تاریخ فلسفه هم برخلاف تاریخ های متعارف و داستان وار، به همان سختی فلسفه است. به همین دلیل هم خیلی از ما عطای یادگیری فلسفه را به لقایش می بخشیم. با این حال برخلاف آنچه فکر می کنیم، ما ناخودآگاه در فلسفه و با فلسفه زندگی می کنیم. چگونه؟
واقعیت این است که هم ما در بانک کتاب بهار و هم شما در زندگی روزانه خود پیوسته در حال اندیشیدنیم. از قواعد منطقی مشخصی پیروی می کنیم و می کوشیم که بیشتر کارهای خود را بر قاعده های استدلالی معتبری استوار کنیم. علاوه بر این واقعیت، تاثیر فلسفه بر حوزه هایی همچون سیاست، حقوق و علوم اجتماعی انکار ناپذیر است. حتی باید پا را از این هم فراتر گذاشت و گفت که نگرش ما به خود، همنوعان و جهان پیرامون مان دیدگاهی فلسفی را بازتاب می دهد. مثلا موضع ما در برابر موضوعات چالش برانگیز و حساسی مانند کیفر اعدام یا سقط جنین بر یک ارزیابی فلسفی بنا نهاده شده است.
در واقع ما در بانک کتاب بهار عقیده داریم که فلسفه با پیرایش ذهن می تواند ما را در ساختن یک زندگی اخلاقی و فضیلت بنیاد توانا سازد. به همین دلیل هم بسیاری از فیلسوفان نامی و اندیشمندان بزرگ حوزه فلسفه در قرن بیستم میلادی و قرن حاضر کوشیدند که با نوشتن به زبانی ساده، فلسفه را همگانی کنند. در این یادداشت سعی می کنیم که به بهترین کتاب های فلسفی ترجمه شده به فارسی بپردازیم. ویژگی همه این آثار معرفی شده، زبان ساده و روان آنها است.
نخستین پیشنهاد بانک کتاب بهار : دنیای سوفی
چرا اولین پیشنهاد بانک کتاب بهار دنیای سوفی است؟ به این دلیل که اگر تا به حال پا به دنیای فلسفه نگذاشتید، دنیای سوفی شما را به دنیای فلسفه راهنمایی می کند. این کتاب یک شرح رمان گونه از جهان فلسفه و فیلسوفان است. شخصیت محوری آن دختری به نام سوفی آموندسن است. سوفی در مقایسه با دیگر همسالان بازیگوش خود، یک متفکر کوچک به شمار می رود. ذهن او همیشه به پرسش های مهم می اندیشد و پاسخ های دم دستی و سست را نمی پذیرد. او می خواهد که قانع شود. سوفی به همراه خانواده اش در حومه شهر و در خانه ای ویلایی زندگی می کند. او حیوانات خانگی زیادی را دور و بر خود گرد آورده است.
در این کتاب پیشنهادی بانک کتاب بهار در می یابیم که پدر خانواده به خاطر کار خود از خانواده اش دور افتاده است. روزی از روزها که سوفی طبق معمول از مدرسه به خانه بر می گشت با نامه عجیبی روبرو شد. او که به سراغ صندوق پستی رفته بود تا نامه های آن روز را به خانه ببرد با نامه ای غیر متعارف مواجه شد. در آن نامه نوشته شده بود : تو کیستی؟! با این نامه زنجیره ای از نامه های دیگر یکی پس از دیگری از راه رسیدند. فرستنده این نامه ها شخصی بود به نام آلبرتو کناکس. این شخص تصمیم گرفته بود که به سوفی پانزده ساله فلسفه آموزش دهد. هدف آلبرتو این بود که به سوفی روشی برای پیدا کردن پاسخ هایش یاد بدهد. چرا که پرسش های سوفی، دغدغه هایی جهانی بودندکه زندگی انسان را از لحظه تولد تا زمان مرگ در بر می گرفتند.
دومین پیشنهاد بانک کتاب بهار : بار هستی
دومین پیشنهاد بانک کتاب بهار یک کتاب آموزش فلسفه خشک و خالی نیست. بار هستی را دقیقا نمی توان یک کتاب فلسفی خالص دانست. در واقع این کتاب، یک رمان فلسفی است. داستان این رمان که نویسنده آن میلان کوندرا است، درباره جراح زیردستی به نام توما است. این جراح در چکسلواکی زندگی می کند. توما به دلیل انتقاداتی که از نظام سیاسی کشور می کند، از کار اخراج می شود. داستان در دهه شصت میلادی می گذرد. به زبانی دقیق تر به جریانات بعد از سرکوب بهار پراگ می پردازد. این رخدادها در این رمان پیشنهاد شده بانک کتاب بهار به بستری برای پرسش های بنیادین فلسفی تبدیل می شوند. در بار هستی همه می کوشند با توجه به تجربه زیسته خود، پاسخی برای این پرسش ها بیابند.
سومین پیشنهاد بانک کتاب بهار : لذات فلسفه
سومین پیشنهاد بانک کتاب بهار لذات فلسفه است. کتاب لذات فلسفه یک کتاب پیشگام است. پیشگام در چه چیز؟ در عمومی کردن دانش فلسفه و آشتی دادن توده های مردم با آن. اگر می خواهید با اندیشه های بزرگ فلسفی آشنا شوید، لذات فلسفه یک پیشنهاد عالی است. این کتاب در سال 1929 میلادی به نام کاخ های فلسفه منتشر شد. در چاپ های بعدی این نام جای خود را به لذات فلسفه داد. ویل دورانت یعنی نویسنده کتاب، آن را به 9 بخش و 126 گفتار تقسیم کرده است. نویسنده از دیدگاه های مختلفی به موضوعاتی مانند وظیفه دین، عرفان، آزادی و موضوعات دیگر می پردازد. وی این کارها را با ارجاع مداوم به زندگی روزمره انجام می دهد.
کتاب در باب حکمت زندگی
چهارمین پیشنهاد بانک کتاب بهار کتابی از شوپنهاور است. وقتی با کتاب حکمت زندگی شوپنهاور روبرو می شویم توقع داریم که سرشار از ناامیدی و بدبینی باشد. با این حال این کتاب اینطور نیست. در حکمت زندگی، جهان برخلاف توقع ما زیبا، مثبت و امیدبخش تصویر شده است. در این کتاب به راه های خوشبخت زیستن پرداخته شده است. کتاب حکمت زندگی در شش فصل تنظیم شده است. در فصل اول ما با یک آماده سازی روبرو می شویم. در فصل های بعدی به موضوعاتی مانند ماهیت و سرشت انسان ها، توانایی ها و محدودیت های آنها پرداخته می شود. همچنین کتاب به رابطه انسان با خود، دیگران و محیط اجتماعی به شیوه ای دلنشین می پردازد. در حکمت زندگی با اندیشه های فیلسوفان دیگر هم آشنا می شویم.
پنجمین پیشنهاد بانک کتاب بهار : چنین گفت زرتشت
پنجمین پیشنهاد بانک کتاب بهار پیشنهادی چالشی است. نیچه بدون شک یکی از پرتاثیرترین فیلسوفان آلمانی قرن نوزدهم است. دامنه این تاثیر تا زمانه ما نیز کشیده شده است. نازی ها در روزگار اقتدار خود، از پیروی نیچه دم می زدند. هر چند این ادعا از اساس نادرست است و نوعی بهره برداری عمدی از اندیشه های محوری وی به شمار می رود. تقریبا در تاریخ فلسفه این اتفاق نظر وجود دارد که چنین گفت زرتشت مهم ترین اثر نیچه است. این کتاب حاوی مهم ترین اندیشه های وی است. کتاب در زمان انتشار خود جنجال زیادی به پا کرد. در بسیاری از کشورها نیز در فهرست کتاب های ممنوعه قرار گرفت. کتاب چنین گفت زرتشت در فاصله سال های 1883 و 1885 میلادی نوشته شد.